Ostim OSB. Mah. 1568. Cad.No:2/4 Atisan Yenimahalle / ANKARA
MANTOLAMA

MANTOLAMA

Mantolama Ürünleri

ECO DEMİR ÇELİK

Mantolama İçten mi, Yoksa Dıştan mı Yapılmalıdır?

Mantolama, adı üzerinde manto gibi bir yalıtıcı aracılığı ile binaların giydirilmesi işlemidir. Tanım olarak, “ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem” denebilir. Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütününe denmektedir. Yani, mantolama terim olarak zaten ısı yalıtımının dıştan yapılma işlemidir.  Bu şekilde bina kabuğu dış hava koşullarından sürekli ve kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur. Diğer bir deyişle, kolon, kiriş, perde duvar gibi bölgelerde oluşabilecek ısı köprüleri, binalarda ısı kaybına neden olur ve bu ısı köprüleri sadece dış cephe ısı yalıtımı ile tamamen kaplanabilir. Ayrıca mantolama sayesinde binanın dış cephesi aşırı ısınma, aşırı soğuma, yağış ve don gibi olumsuz hava şartlarına maruz kalmaz, cepheden su emilimi dengelenir. Böylece uzun yıllar deformasyon (çatlama, kabarma vb.) oluşmaz.

Mantolama yapıya yeterli bir ısı depolama yeteneği sağlar. Boylelikle ic ortamdaki ısı dağılımı homojen olduğundan, hava akımları ortadan kalkar ve ısıl konfor şartlarına ulaşılır. Bina bir kez ısıtıldıktan sonra ısıtma sistemi kapansa bile depolanan ısı iç ortama akmaya devam edeceğinden iç mekanlar daha geç soğuyacaktır.

İç cepheden de ısı yalıtımı yapılması mümkündür. İç cephe mantolama olarak da dile getirilen bu uygulamanın bazı eksik tarafları bulunmaktadır. Mantolama binanın ısı yalıtım levhaları ile sürekli olarak çepeçevre kaplama işlemidir. İçeriden yapılan uygulamalar, süreklilik kavramına ters düşmektedir. Çünkü, binalarda bulunan kolon, kiriş, perde duvar gibi ısı köprüleri tamamen kaplanamaz. Isı köprüleri, binalarda en fazla ısı kaybının olduğu bölgelerden biri olduğu için dış cepheden kaplanmalıdır. İç cepheden yapılan ısı yalıtımı, yoğuşma ve terleme sorunlarının çözümü değildir. Özellikle tavan döşemelerinin dış cephe ile kesiştiği noktalarda rutubet ve küf oluşumları iç cephe ısı yalıtımı ile tam olarak ortadan kalkmaz. Ayrıca iç cephe ısı yalıtım uygulamaları, yaşam alanlarını daraltır. Bu belirtilen sebeplerden ötürü iç cephe mantolama olarak da tabir edilen ısı yalıtımı şekli etkili bir yöntem değildir. En doğru tercih dış cephe mantolama uygulamasıdır.

Fiyat ve Stok Talebi İçin;

info@ecodemircelik.com adresine yazabilir ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

TEKLİF AL